HOGY (még) MENNYI MINDENT NEM TUDUNK …. !!! (???)
Szalonnát sütni jó.Körül ülni a tüzet a családdal, nagyokat beszélgetni, a szalonnáról lecsorgó zsírt a kenyérszeletre csöpögtetni nagyon jó. Szalonnát sütni barátokkal egy holdfényes, meleg nyári estén a csillagos ég alatt isteni jó. EGYÜTT LENNI JÓ !!!
A városi legenda szerint a szalonnasütő vasat a salgótarjáni Acélgyár munkásai találták fel sok évtizeddel ezelőtt!
"A szalonnasütő-vas a kerti sütés-főzés elengedhetetlen kelléke! Hasznos szerszám szalonna-, vagy kolbászsütéshez, húsok, zöldségek grillezéséhez! Manapság az ország több vidékén újdonságként hat ez az eszköz, pedig már a 19. század óta létezik!"
Salgótarjánban az Acélgyárban és a Tűzhelygyárban dolgozó munkások találták fel ezt a szalonnasütési módszert. Ők készítették el a gyárakban előállított fémszerkezetek, alkatrészek felhasználásával az első szalonnasütő-vasakat! A tányér rész kezdetben négyzet alakú volt, melyet később a kerek forma váltott fel és megjelent rajta a szalonnából, kolbászból kisülő zsír elvezetésére kialakított kiöntő csőr is. A szalonnasütő-vas szárait eleinte húzott acélpálcákból készítették.
A gyárakban 8 órakor volt lehetőségük reggelizni a munkásoknak. Ekkor előkerült a batyukból, táskákból a szalonna, a kenyér és némi zöldség is. Fémmegmunkáló üzemekről lévén szó, könnyen meg is süthették a szalonnát bent az üzemben a munkások a kohók, kemencék átforrósodott felületein.
A szalonna a felforrósított tányérok közé került, melyeket a nyelek segítségével összenyomtak.
Így a szalonna ropogósra sült, a kifolyó, felesleges zsírral pedig meg lehetett locsolni a kenyérszeletet. A zöldséget a szalonnás kenyér mellé, vagy feldarabolva, szintén a kenyérre helyezve lehetett elfogyasztani. A kiadós, laktató eledel gyorsan és egyszerűen elkészült, folytatódhatott a munka!