IMÁDOK KÍSÉRLETEZNI …
… ezért már másodszor főztem rózsaszörpöt az idén..
Különlegesség a konyhában! Hosszú ideig élvezhetjük a rózsa friss illatát és zamatát.
… több receptet is elolvastam…. a második „alkotásomat” kicsit „átvariáltam”… ez nekem jobban „bejött”! Közreadom… hátha valaki kedvet kap hozzá !!! Talán úgy tudnám jellemezni, hogy: ILLATOS-VIRÁGOSKERT íze van!
- egy jó nagy adag illatos PIROS rózsaszirom (nálam kb. 40 dkg)
- kb. 2 liter víz
- 1 kg NÁDcukor ( természetesen bármely cukor jó hozzá)
- 1 citrom nagyon vékonyan lehámozott héja
- 1 teáskanál citromsav
Elkészítés:
Először is keressünk szép piros, illatos rózsákat. Ehhez nem jó sem a sárga, sem a futórózsa. (A szörp színe és illata miatt!)
Alaposan, (de óvatosan) mossuk át a szirmokat, két liter vízben főzzük addig, amíg el nem veszti a színét (kifehéredik)…ez 10-15 perc (én másodszor fedő alatt főztem, s így ez még illatosabb lett).
Átszűrtem egy másik edénybe és a cukorral, meg a citromhéjjal együtt csak addig főztem (nem lobogó lángon), amíg a cukor el nem olvadt.
Utána citromhéjat kidobtam, belekevertem a citromsavat, majd üvegekbe töltöttem és „szárazdunsztba” tettem egy napra.
…
Vendégváróként meg lehet „bolondítani” egy kicsit… finom hűsítő koktél is készíthető belőle!…. egy kancsóba készítünk rózsalimonádét (vízzel, vagy szódával) hozzáadunk ½ dl vodkát, pár citromkarikát és egy „maroknyi” jégkockát, 1-2 citromfű és/vagy mentalevelet…. Isteni finom…Kellemesen üdítő (és bódító)!
Vállalkozó kedvűek próbálják ki!