Gyanítom, hogy néhány kelkáposzta-imádót kivéve, nem sok sóhaj száll a tűzhely felé a kelkáposzta után vágyakozva....mindaddig, míg be nem robban az ember életébe e fejedelmi „bomba”, hogy aztán ott is maradjon. Méltán, mert nemcsak gyönyörűséges, hanem kiadós és nagyon finom !!!
Hozzávalók (6 személyre):
1 közepes fej kelkáposzta (1-1,2 kg), só, 1 ek. oljaj vagy olvasztott vaj,20 dkg szeletelt bacon szalonna, 2 dl tejföl.
A töltelékhez: 5 dkg füstölt, kockázott szalonna, 1 nagy fej hagyma, 50 dkg darált sertés vagy marhahús, 5 dkg előfőzött rizs, 2 gerezd fokhagyma, 2 tojás,1 tk. őrölt majoránna, 1 kk. őrölt pirospaprika, 1 kk. őrölt köménymag, só, bors,10 dkg reszelt sajt, 2 db zsemle.
elkészítés:
- a kelkáposztát ½ órára sós vízbe merítjük, hogy a redőkben esetleg megbúvó bogarak, vagy lárvák távozzanak.
- Forrásban lévő, bő, lobogó sós vízben 15-20 percig főzzük. 5 percre hideg vízbe tesszük, majd jól lecsöpögtetjük.
- A kelkáposztafejet kiolajozott tepsire ültetjük. Kíméletesen, hogy épségben maradjanak, kihajtogatjuk a leveleket. A tömörebb „szívét” éles késsel kivágjuk és felaprítjuk.
- Elkészítjük a tölteléket. Az apróra felkockázott szalonnát zsírjára pirítjuk, megfonnyasszuk rajta a finomra vágott hagymát. Hozzáadjuk a darált húst, a kelkáposzta „aprólékot”, a zúzott fokhagymát....majd pár percig együtt kevergetjük, átpirítjuk még egyszer. Hagyjuk kihűlni.Hozzáadjuk a tejben megáztatott és jól kinyomkodott zsemléket, a tojásokat, a fűszerféléket, a reszelt sajtot. Ízlés szerint sózzuk(vegetázzuk), borsozzuk és jól összegyúrjuk az egészet.
- A töltelék egyharmadát a kihajtogatott levelek közepére helyezzük, gömbölyűre formázzuk, s körkörösen, jó szorosan ráhajtjuk a következő leveleket. Minden levelet megkenünk tejföllel (én még pluszként cayenne borsot is szórtam rá – ez nam csak ízt, de szebb színt is ad neki). Minden levélre kerül a töltelékből. Így szép szorosan felhajtjuk a többi megtöltött levelet is, majd kerekre igazgatjuk az egészet.
- Betakargatjuk a bacon szalonna-csíkokkal úgy, hogy felül csiga-alakban megtekerjük kissé, majd hústűvel rögzítjük.
- Előmelegített sütőben, közepes lángon ( villanytűzhelyen 180 fokon) 1 dl fehérbort aláöntve, kb. 1,5 órát sütjük. Mikor már pirulni kezdenek a szalonnák, rákenünk a tetejére egy tejfölös-reszelt sajtos-fokhagymás keveréket, még pár percig tovább sütjük. Torta-szerűen szeleteljük.
- Önmagában is kiadós az étel, de készíthetünk mellé krumplipürét és koktél paradicsommal (meg)díszíthetjük...